Så överlever fysiska butiker i en digital värld

Digitala verktyg kan stärka fysiska butiker.

Sociala medier, shopping online, virtuella möten samt andra digitala verktyg och kanaler har blivit stående inslag i många människors vardag.

Men trots att världen blir mer och mer digital har de fysiska butikerna inte förlorat sin relevans ännu. Tvärtom finns det många möjligheter för fysiska butiker att frodas i en alltmer digital värld.

Unik köpupplevelse

Genom bra service och den personliga upplevelsen har fysiska butiker möjlighet att ge en mer unik och annorlunda köpupplevelse än vad e-handel har.

En enhetlig köpplattform där återförsäljarens hemsida och fysiska butiker arbetar tillsammans snarare än konkurrerar, kan skapa ett sömlöst val mellan fysiska butiker och shopping online, vilket gör att kunden kan välja en kundresa utan hinder på vägen.

Oavsett om kunderna föredrar att handla online eller i en fysisk butik, ska det digitala mötet med återförsäljaren låta dem välja den lösning som passar deras personliga preferenser.

Digitalisering halvvägs

En viktig del av detta är att undvika digitalisering halvvägs, vilket kan kosta e-handel och fysiska butiker i intäkter. Investerar man i diverse digitala initiativ men inte i att ha en mobiloptimerad hemsida, skapar man en onödig barriär för kunder som annars är intresserade.

Man riskerar att kunden avbryter köpet och i värsta fall väljer att handla hos konkurrenten istället. När inköpsresan i större utsträckning börjar digitalt får en bristfällig hemsida konsekvenser även för fysiska butiker.

Stötta köpvilligheten

Genom att utforma en digital kundupplevelse som också lyckas stötta köpvilligheten hos kunder som föredrar den fysiska köpupplevelsen, skapar man möjligheter istället för begränsningar, vilket stöder potentialen till spontanitet.

Om ni inte har möjlighet att erbjuda leverans samma dag, kan ni hjälpa kunderna att hitta den butik i närheten där de kan köpa varan idag, istället för att behöva vänta på att paketet ska levereras.

Om du kan få kunderna att komma till butiken, där de möts av kunnig och serviceinriktad personal, ger det också extra möjligheter till merförsäljning genom ett tydligt underlag av kundens önskemål och behov.

En personlig digital kundupplevelse kräver kunskap om kunderna. GDPR-bestämmelser och en ökad medvetenhet om digital integritet särskilt hos yngre generationer, betyder inte att det är slut med insamling och bearbetning av kunddata.

I framtiden bör återförsäljarnas inställning till kunddata vara att det är en transparent och tydlig byteshandel, där kunskap om kunderna utväxlas mot bättre service och skräddarsydda produkter. Med andra ord blir data i allt större utsträckning en valuta, varför värnandet av de kunddata som ni förfogar över blir ännu viktigare.

Läs mer: Så kan en modern IT-infrastruktur stötta din verksamhet

Läs mer: Hela guiden om hur fysiska butiker kan överleva i en digital värld

Säg din mening

*