Microsoft NAV hjälper Jyden Bur att minimera antalet arbetstimmar

Tidigare tog fakturahanterineng flera timmar – nu tar det bara en minut.

– Bytet var inte svårt. Det fungerade från den första dagen, säger Jyden Burs it-chef Karl Henrik Jensen om verksamhetens övergång från XAL till Microsoft NAV.

Jyden Bur är ett nästan 100 år gammalt västjylländskt produktionsföretag. Bolaget utvecklar, producerar och konstruerar moderna stall för grisar och kor. Genom ett kontinuerligt fokus på innovation och teknik har de gått från att vara en liten verksamhet till att bli ett stort internationellt företag som exporterar helhetslösingar och komponenter som foder- och transportsystem samt vatten- och golvlösningar till hela världen.

Den jylländska produktionsverksamheten valde efter noggrannt övervägande och branschspecifika diskussioner med sin it-leverantör att ersätta ERP-systemet.

– Vi bytte från XAL till NAV eftersom vi tidigare hade tre affärssystem. Det berodde på att vi hade köpt verksamheter som använde olika system, vilket var en ohållbar lösning. Det bidrog till problem med faktureringen som var tungrodd och tog för mycket av vår tid. Därför ville vi samla allt i en lösning, säger Karl Henrik Jensen om Jyden Burs beslut att välja NAV-lösningen.

Snabbare arbetsprocesser med Microsoft NAV

Genom att välja NAV-lösningen har Jyden Bur fått ett antal handplockade och skräddarsydda lösningar som passar specifikt för tillverkningsindustrins bransch och behov. Den innehåller ett ERP-system med lön, fakturering, orderhantering, försäljning, inköp och lagerhantering.

NAV-lösningen har bland annat gett en bättre överblick över material och förenklat faktureringen. Dessutom sparar verksamheten mycket arbetstid, som nu kan gå till andra värdeskapande uppgifter. Jyden Bur övervägde AX, men valet föll på NAV eftersom det var enklare att arbeta i, säger it-chefen:

– Konkurrensen inom tillverkningsindustrin är hård och det är svårt att lyckas på marknaden. Det är många som slåss om ordrarna, vilket pressar ner priset. Därför är det viktigt att snabbt kunna komma igång när ordern går igenom. Det kan vi nu med hjälp av NAV. Det går betydligt snabbare, säger Karl Henrik Jensen på Jyden Bur.

Så väljer du rätt ERP-partner

Inmatning av fakturor tog flera timmar – nu tar det en minut

Även om NAV-lösningen är något dyrare än XAL-lösningen har Jyden Bur redan skördat fördelarna med att digitalisera sina affärsprocesser.

– Vi får det mesta möjliga utbytet av vår digitalisering i förhållande till hantering av inköpsfakturor. Vi behöver inte lyfta ett finger, allt sker automatiskt. Tidigare kunde det ta flera timmar att fakturera, men med NAV tar det bara en minut. Därfter kan vi skicka ut fakturorna för godkännande via e-post. De möjligheterna hade vi inte tidigare. Det har blivit mycket enklare med den här lösningen , säger Jyden Burs it-chef, Karl Henrik Jensen.

NAV tillhandahåller inte bara snabbare fakturering för Jyden Bur. Det ger också många nya användbara verktyg i det dagliga arbetet. En av dem är Jet Reports som Karl Henrik Jensen rekommenderar andra bolag att komma igång med:

– Lösningen sammanfattar snabbt massor av saker och ger en översikt över hur det går för avdelningarna. Det har också blivit enklare att följa våra budgetar och planer. Vi får en veckorapport varje måndag som avser antalet beställningar och deras värde, när de skapades, vad som fakturerats och vad vår orderstock är. Vi får också en status med statistik som presenterar siffror på ett smart, enkelt och presentabelt sätt. Det ser riktigt bra ut och vi är mycket nöjda, säger Jyden Burs it-chef, som också betonar integrationen med alla Office-program som en fördel med NAV.

Läs mer: Skapa snabbare arbetsprocesser med NAV

NAV-lösningen uppskattas av både medarbetare och kunder

Jyden Burs it-chef är inte den enda som är nöjd med NAV-lösningen. Bytet har också uppmärksammats och uppskattats av både medarbetare och kunder.

– Våra medarbetare var inte nöjda den första veckan, men det förändrades när de såg vad NAV kunde göra. NAV är riktigt bra på att filtrera, skapa listor och föra över till ett kalkylblad eller något annat office-program. Det har gjort medarbetarnas arbete betydligt enklare och mer hanterbart. Kunderna upplever också snabbare svarstider och en bättre överblick över vår inventering, avslutar Karl Henrik Jensen.

Whitepaper: Påbörja transformationen och uppnå din digitala potential

Säg din mening

*