Lamborghini ökar försäljningen med Industri 4.0-plattform

Lamborghini förväntar sig att kunna mångdubbla försäljningen av sportbilar till länder som Ryssland, Indien och Kina med sin nya Urus. Men innan de kunde utveckla sin nya super-SUV måste biltillverkaren modernisera sin IT-plattform. Läs varför.

När Lamborghini skulle bygga sin nyaste bilmodell Urus – världens första SSUV (Super Sport Utility Vehicle) – ville de nå en mycket specifik målgrupp. Med utgångspunkt från gruppens behov och krav bestämde de sig för att ta fram en strategi för hur fabriken, tekniken och processerna skulle kunna fungera tillsammans digitalt. Industri 4.0 blev grundvalen för utvecklingen av den nya produktionsmetoden.

Revolutionerande teknik

Industri 4.0 är ett samlingsbegrepp för en rad nya tekniker som radikalt kan förändra tillverkningsmetoderna och hur man utvecklar och säljer produkter.
Det handlar om teknik som exempelvis maskininlärning, big data, 3D-utskrifter, molnteknik, nästa generations mobilnät (5G), artificiell intelligens (AI) och augmented reality (AR).

Allt detta bygger på framväxten av givare och Internet of Things (IoT). Detta har gett oss maskiner som inte bara framställer produkter, utan även produkter som själva kommunicerar med maskinerna och ger dem instruktioner. På så vis kan framtidens maskiner organisera sig själva, leverantörskedjor kan sätta ihop sig själva, beställningar från kunder kan omvandlas direkt till tillverkningsinstruktioner och så vidare.

Läs också: ERP-experten: så här ser framtidens ERP ut

Lamborghini i molnet

För att få Industri 4.0-tekniken på plats måste den ikoniska biltillverkaren börja med att modernisera och flytta sin infrastruktur till molnet. Detta underlättar integrationen av ny teknik, inklusive det informations- och datautbyte som också är nödvändigt.

En avancerad IT-plattform utgör nu ryggraden i produktionen och styr alla processer i de utrymmen där montering och färdigställning sker. På fabriken används en nyskapande, modulär utformning där givare, robotar och mänskliga arbetare samverkar. Bilarna förs inte fram genom produktionen på transportband, utan med hjälp av robotar som lyfter upp bilarna och transporterar dem till rätt arbetsstation.

Hela produktionen övervakas elektroniskt, och data samlas kontinuerligt in från vartenda litet skrymsle på fabriksgolvet. Montörerna kan själva kontrollera och styra alla enskilda element i samtliga processer, oavsett om de befinner sig i fabrikslokalen eller på någon annan plats i världen. Och det gör de från samma surfplattor som redan har avskaffat alla pappersdokument.

Läs också: Få inspiration och kunskap så att du kan ta nästa steg mot den digitala transformationen

Bil för 2,5 miljoner säljer som smör

Urus, vars vanligaste modell har ett försäljningspris på omkring 240 000 dollar, har sålt mycket bättre än väntat. De flesta kunderna är dessutom helt nya för bilmärket. Många finns i Ryssland eller andra marknader där vägnätet är i så pass dåligt skick att Lamborghinis övriga modeller inte har varit särskilt aktuella för kunderna.

– Vi väntade oss positiva reaktioner från kunderna, men inte på den här nivån. Reaktionerna har varit helt fantastiska, säger Lamborghinis högsta chef Stefano Domenicali. Vid samma tillfälle berättade han att företaget under 2018 tillverkade omkring 5 000 bilar, varav 1 000 var den nya Urus-modellen. Inför 2019 förväntar sig företaget att man kommer att tillverka omkring 8 000 bilar, varav mer än hälften kommer att vara Urus.

Ladda ner guiden: Så påverkar Industri 4.0 ditt företag

Läs också: Industri 4.0 erövrar världen – men det är inte alla som hoppar på tåget lika fort

Säg din mening

*