Är du förberedd på Amazons intåg?

Det har spekulerats länge att Amazon ska etablera sig i norra Europa. I augusti blev det så officiellt. Världens näst största e-handlare kommer till Norden.

Efter flera års ovisshet har ryktena bekräftats. Amazon slår sig ner i Sverige och därmed sannolikt stegvis i resten av Norden. Vad innebär det för retailmarknaden?

Vi nordbor har handlat på Amazon sedan sekelskiftet och det är troligt att du själv beställt något från den amerikanska, brittiska eller tyska versionen av sajten. I princip kan alla bli kunder hos Amazon, vilket sajtens 14e-placering på Alexas rankinglista (från juli 2020) över världens mest besökta hemsidor tydligt skvallrar om att många är.

Nackdelen för kunder som shoppar utanför sin hemmamarknad är att internationella leveranser kostar mer och kan ta avsevärt längre tid. Det är bland annat därför Amazon nu ger sig in på den svenska marknaden.

”Vi är hoppfulla om att genom att fokusera på det som vi tror är viktigast för kunderna – låga priser, brett utbud och snabba leveranser – kommer vi så småningom vinna de svenska kundernas förtroende”, sa Amazons vice VD för EU-expansion, Alex Ootes, i augusti.

Ett lager, flera språkversioner

När den svenska versionen av sajten ska lanseras är än så länge höjt i dunkel. Det ryktas om november. (Uppdatering: Amazons svenska sajt har gått live sedan den här artikeln publicerades.) Däremot är det känt att lager och distributionscentral placeras i Eskilstuna. Ett strategiskt logiskt val då orten ligger nära Stockholm och geografiskt centralt i förhållande till hela den nordiska marknaden. Precis som många andra stora amerikanska företag ser Amazon Norden som en samlad marknad.

Om vi utgår ifrån att Amazon gör som de tidigare gjort på andra marknader, kommer lanseringen i Sverige följas av en finsk, dansk och norsk version av hemsidan. Att det sannolikt sker i den ordningen beror på invånarantal och hur stor e-handeln är i respektive land. Logistiken lär utgå från Sverige och kanske fortsatt även från Tyskland. Amazon behöver också vara bevänt med att Sverige är relativt glesbefolkat. Att Norge har lägre prioritet för Amazon beror troligen på att landet inte är med i EU och inte har en lika smidig infrastruktur kring snabba leveranser.

Hot eller möjlighet

Men vad betyder egentligen Amazons satsning i Norden för butikerna och e-handlarna i Sverige, Danmark och Norge? Till att börja med ska vi komma ihåg att Norden är en av de sista marknaderna i Europa som Amazon ger sig in på. Företaget har tagit mycket stora marknadsandelar i Tyskland och Storbritannien där de funnits i mer än 20 år, men samma triumf har uteblivit i Nederländerna och Turkiet som är relativt nya lanseringar. Det är alltså inte självklart att Amazon blir den dominerande aktören som många i Sverige och Norden fruktar.

Enligt Patrick Bubicic, som är Director Retail Sales, DXC Sweden, ska hotet från Amazon tas på allvar men inte överdrivas: ”Den svenska e-handelsmarknaden är mycket mer mogen nu än för bara fem år sedan. En av orsakerna till deras framgång är snabba leveranser, men det har vi redan i Sverige och den faktorn blir ingen konkurrensfördel för Amazon. Att de skulle göra intåg i Sverige har marknaden haft tid att förbereda sig på. Å andra sidan är tajmingen perfekt med tanke på att vi befinner oss i en tid när e-handeln generellt ökar påtagligt.”

Även den danska e-handeln är väsentligt mer utvecklad idag och har förutsättningarna att stå emot när Amazon lanserar i Danmark. Det menar Marianne Lyngby Pedersen, VD på Index Retail A/S som äger Bog & Idé samt Legekæden. Till Finans.dk säger hon: ”Amazon kommer till en mogen dansk marknad. De kan inte bara galoppera in som i andra länder eftersom de danska konsumenterna i hög grad är bekanta med online-shopping. Så Amazon får det inte lika lätt som när de gick in i Frankrike och Tyskland.”

Retailexperter är tämligen överens om att det är fysiska butiker som har mest att förlora på Amazons etablering i Norden. De är redan utmanade av online-shopping och konkurrensen lär inte bli mindre när e-handelsjätten ger sig in leken. Men att Amazon finns i Norden kan också föra med sig möjligheter. Till exempel kan små och medelstora företag utnyttja deras varumärke samtidigt som de får lättare att exportera.

”Det är nog de mindre handlarna som kan drabbas, de som inte redan fokuserar på dataanalys, kundbeteende, och kundlojalitet. Att kunna erbjuda personliga kundupplevelser är redan viktigt och blir ännu viktigare när Amazon pressar priserna. Ett annat sätt att möta den nya konkurrensen kan vara att förena sina styrkor med andra aktörer. Samarbetet mellan svenska Clas Ohlsson och MatHem är ett bra exempel. Men man kan ju också välja en annan väg, nämligen att samarbeta med Amazon. Gör man det är det nog klokt att inte lägga ut hela sitt sortiment utan bara storsäljarna. Resten har man på sin egen webbshop”, avslutar Patrick.

Vad Amazons entré i Norden kommer innebära återstår att se. Och vi ska heller inte glömma att det finns andra bolag att vara uppmärksam på. Inte minst Alibaba i Kina, världens största e-handelsföretag.

Läs mer: Amazon är här: Vilka är för- och nackdelarna med ett samarbete?

Läs mer: Så skapar du en kundupplevelse i världsklass med CEM

Säg din mening

*