Så säkrar du ett friktionsfritt skifte från AX till Dynamics 365

Från 2023 upphör supporten för Microsoft Dynamics AX 2012.Vad gör du då? Här får du svar på hur du förbereder ditt företag på livet efter AX 2012.

Supporten för Microsoft Dynamics AX 2012 R2 och R3 kommer att upphöra 2021 respektive 2023. Det får många att ställa frågan: vad gör man nu? Svaret är att välja Microsoft Dynamics 365. Här får du bland annat en flexibel molnlösning som alltid är uppdaterad och därmed ett långsiktigt hållbart fundament för din digitala transformation.

Att flytta sitt affärssystem till molnet kan tyckas överväldigande för en del, men det är en förutsättning för att ni som företag ska kunna framtidssäkra er IT-infrastruktur. Med upphörandet av supporten för Dynamics AX 2012 finns det samtidigt ingen reell möjlighet att bli kvar på plattformen, då det innebär stora affärs- och säkerhetsrisker att använda en plattform som inte stöds.

Du behöver inte oroa dig för komplexiteten i att skifta från Dynamics AX 2012 till Dynamics 365. Med molnversionen av Dynamics-affärssystemet har Microsoft förändrat sättet som ERP-system levereras på.

Här är några av de största förändringarna som under åren sedan Dynamics 365 lanserades har satt igång den digitala omvandlingen hos otaliga företag:

  • Med Dynamics 365 tar Microsoft ansvaret för den löpande utvecklingen och uppdateringen av lösningen
  • Med Dynamics 365 har Microsoft skapat en plattform där data kan utbytas mellan olika system och lösningar – inte bara inom affärssystemet
  • Barriären mellan ERP och CRM bryts ner

”Bara genom att använda data inom hela verksamheten, kan det skapas nya och innovativa tjänster.” Andreas Dolven, Director Business Applications på Microsoft.

Nedan får du en lista med de fem viktigaste stegen som tar ditt företag närmare en molnlösning och därmed låter er åstadkomma ett framtidssäkrad fundament för en kraftfull digital transformation.

Steg 1: Prova Dynamics 365

I skrivande stund är funktionsområdena i Dynamics 365 definierade bland annat som Sälj, Marketing, Kundservice, Finans, SCM, Handel och HR. Tvärsöver funktionerna får du stöd med att fatta smartare beslut som gör att ditt företag kan växla upp.

Redan idag kan du, tillsammans med din partner, ladda ner och prova de olika apparna, så får du en inblick i vad Dynamics 365s funktionsområden kan göra för ditt företag. Få ytterligare översikt över varför du ska byta från AX till Dynamics 365.

Steg 2: Planera din implementering

Planera implementeringen av Dynamics 365 och de appar som skapar mest värde för din verksamhet med en partner som har erfarenhet av att implementera Dynamics 365, som känner till ditt företag och din bransch. En bra partner förstår ditt företag och kan samtidigt leverera och implementera den nödvändiga tekniken i enlighet med fastlagda processer som avtalats i förväg.

Välj en partner som har förståelse för de processer som är karakteristiska och kritiska för din bransch, och som har en strukturerad process för att definiera hur Dynamics standardiserade 365-funktioner kan tillgodose dina dagliga behov utan dyra anpassningar.

Steg 3: Välj rätt abonnemang 

Dynamics 365 växer med din verksamhet. Du betalar för och implementerar endast de verktyg som du behöver idag. När dina behov utvecklas lägger du bara till ytterligare funktionalitet i form av fler appar samt fler användare i takt med att företaget växer. Köper du ditt abonnemang via en partner är du säker på att du bara betalar för vad din verksamhet faktiskt använder – oavsett om du skalar upp eller ner.

Steg 4: Få med dig organisationen 

Microsoft har en detaljerad lista över hur man får med sig hela organisationen på resan. Här är några exempel på nyckelpunkter i listan:

  • Skaffa insikt i ditt abonnemang
  • Ange användare och säkerhetsnivåer för samtliga användare
  • Sätt upp ett datalagringsprogram och en “sandlåda” där du kan experimentera

Om Dynamics 365 på allvar blir digitaliseringsmotorn i ditt företag ska du automatisera dina processer. En partner med erfarenhet av både din bransch, de tekniska möjligheterna, implementering, change management samt acceptans bland de dagliga användarna, kommer att säkerställa den största effekten av investeringen och glädjen hos medarbetarna.

Steg 5: Få med dig användarna på tåget 

Som nämndes i steg 1 har Dynamics 365 många separata appar som Sälj, Kundservice och en mängd andra funktioner. Att de är separata appar innebär att användarna bara ska relatera till de appar och funktioner som de är vana vid.

Lär dig mer med vår e-bok om migrering.

Dessutom kan de under perioder med hård belastning fortsatt använda det tidigare systemet. Denna flexibilitet minskar det inte ovanliga motståndet mot nya system, vilket underlättar övergången till Dynamics 365. Din partner bör kunna tillhandahålla manualer och strukturerade träningsprogram som kan säkerställa utökad användning av det nya systemet.

Med stöd från en extern partner kan du med hjälp av en lösning som Power Platform göra det lättare att definiera dashboards eller skapa automatiska rapporter och scheman för kundrespons. Partners som har erfarenhet av verktygen i Power Platform kan hjälpa dig att utveckla, implementera och stödja nya processer på kodfri eller lite kod-basis, så att det inte behövs en omfattande IT-insats för att komma igång. Läs mer här om hur du gör. 

Kontakta oss och få mer kunskap om hur du på enklast möjliga sätt byter till Dynamics 365.

Säg din mening

*