Den hetaste trenden inom e-handel

Den hetaste trenden inom e-handel är Live Video Shopping och retailexperter menar att fenomenet är det största i branschen sedan iPhone introducerades.

Du känner förstås till att mycket av tekniken som fyller din vardag har sitt ursprung i USA. Det kan till exempel vara nya appar, nya sätt att handla på och nya betalningsmetoder. Men visste du att den hetaste trenden inom tech och e-handel kommer från Kina? Och nej, det är inte TikTok vi har i tankarna. Fenomenet heter Live Video Shopping och är enligt retailexperter det största som hänt e-handel sedan iPhone tog marknaden med storm.

Kinas digitala landskap

Över 800 miljoner människor använder internet i Kina (nästan 60 % av befolkningen). Så många som drygt 95 % gör det via mobilen. Och enligt Digiday Media tittar en tredjedel av TikToks användare på Live Video Shopping. Något som från början mest ansågs vara underhållning och tidsfördriv. Idag är Live Video Shopping en miljardindustri och ett heltidsjobb för allt fler kineser.

Livestreaming var visserligen utbrett redan innan Kina gav sig in i matchen, men användes då mest som showroom och till nyhetsförmedling. Den stora förändringen skedde när e-handelsjätten Alibaba, genom dotterbolaget Taobao, skiftade fokus på sina livestreams till att mer handla om livsstil och produkter. Det har gjort Live Video Shopping enormt populärt. Enligt kinakännaren och e-handelsexperten Tom Xiong hade Live Video Shopping 9 % av e-handeln i Kina under 2019. Estimatet är att siffran landar på mellan 15–20 % för 2020.

Vad är Live Video Shopping?

Det relativt nya begreppet ”entertainmerce” beskriver bäst Live Video Shopping. En blandning av underhållning och konsumtion. I Kina kan streamingen göras av vem som helst hemifrån (Taobao kräver dock 40 000 följare för att deras plattform ska få användas), eller av välbetalda influensers från professionella studior eller butiker. De mest kända säljarna/underhållarna sänder 6–7 timmar om dagen och presenterar runt 70 produkter. Du kanske får associationer till gamla goda TV-shop och den jämförelsen är delvis korrekt. Skillnaden är att Live Video Shopping mer påminner om en retailmiljö online, det vill säga att analogt och digitalt kopplas samman till upplevelser.

För de presumtiva kunderna blir det som att möta en butiksrepresentant via skärmen istället för i butik. Sändningarna riktar sig till en stor publik eller är exklusiva event för enskilda shoppare. Tittarna, eller tittaren, har möjlighet att ställa frågor till värden som vet allt om varorna och dessutom kan ha rollen som personlig stylist. Det hela går ut på kunskapsförmedling, provning av produkterna och naturligtvis försäljning. Gärna med inslag av underhållning.

Live Video Shopping behöver inte ses i direktsändning och många tittar i efterhand. Då tappar det visserligen viktiga komponenter av sin dragningskraft med interaktivitet som chatt, kommentarer o.s.v. Har värden eller produkterna en äldre målgrupp är det den målgruppen som tittar. Live Video Shopping går hand i hand med respektive marknadssegment. Den här trenden är med andra ord inte något som bara generation Z har hakat på, även om den primära åldersgruppen är 20–35 år.

Läs om varför Live Video Shopping blivit så stort och hur utbrett det är i Skandinavien.

Läs mer: Så optimerar du kundupplevelsen och ökar merförsäljningen i butik

Läs mer: Så skapar du en kundupplevelse i världsklass med CEM

Säg din mening

*