Blir Live Video Shopping lika stort i Skandinavien som i Kina?

Live Video Shopping är den hetaste trenden inom e-handel och enormt stort i Kina. Lyckas det även ta den skandinaviska marknaden med storm?

Att Live Video Shopping blivit så omåttligt populärt i Kina beror kanske främst på realtids-formatet som bjuder in till interaktivitet. Dessutom är det en genuin person i skärmen och mer personligt än statiska e-handelsplatser. Tittaren upplever det som socialt och får en relation till säljaren. Med andra ord en cocktail av upplevelser för slutkunden, vilket i sig varit en trend ett tag.
Enligt Alibabas dotterbolag Taobao är den genomsnittliga konverteringsgraden hela 60 %. Det betyder alltså att mer än hälften av tittarna klickar på produkterna som presenteras. Och när klicken inte leder till köp, är alla data som genereras också värda sin vikt i guld.

Utanför Kina

Vi kan alltså konstatera att Live Video Shopping är ett stort fenomen i Kina där det växer exponentiellt både i popularitet och omsättning. Men hur ser det ut på andra håll i världen? I Nordamerika kör jättarna inom sociala medier ”social commerce” och Amazon har börjat med ”Amazon Live” på den inhemska marknaden. Företagen och butikerna i USA som använder sig av Live Video Shopping riktar sig än så länge mest in på den kinesiska marknaden.

Den danska skönhets- och hälsokedjan Matas A/S sjösatte tidigare i år sin lansering med Live Video Shopping. Koncernens chef för e-handel, Brian Andersen, har stora förhoppningar på satsningen. Till ehandel.dk sa han i mars 2020 att: ”Vi är glada att snart börja arrangera Live Video Shopping. För Matas kommer det bli ett nyckelelement i vår strategi att vara marknadsledare inom det digitala området och ett nytt sätt att koppla ihop alla våra digitala och offline-kanaler på ett innovativt och problemfritt sätt.”

I Sverige har Live Video Shopping tagit fart med företag som KICKS, Kjell & Company samt H&M:s Monki som var det första modevarumärket i västvärlden att börja med konceptet. Trenden har även kommit till den norska marknaden genom klädkedjan Gina Tricot och The Nest Shop. Elgiganten erbjuder 20 minuters förbokad Live Video Shopping på samtliga sina nordiska hemsidor.

Navet för retail

Innovationstakten inom digital handel har aldrig varit snabbare, i Norden precis som i Kina och USA. Den oundvikliga frågan man måste ställa sig är; blir Live Video Shopping spiken i kistan för fysiska butiker? Inte nödvändigtvis. Att personliga omnikanal-upplevelser för kunderna är allt viktigare och att navet för retail blir det digitala är däremot inga högoddsare. Live Video Shopping kanske inte passar just din verksamhet och produkterna som ni säljer, men de flesta företagen klarar sig inte utan klok insamling och användning av data om sina kunder.

Att den hetaste trenden inom e-handel förändrat retailbranschen i Kina råder det ingen tvekan om. Och en liknande utveckling i vår del av världen är inte osannolik. I så fall kommer även vi anamma uttrycket ”shop ‘til you drop (your phone)”.

Har du missat vår första artikel om vad Live Video Shopping är kan du läsa den här.

Läs mer: Så optimerar du kundupplevelsen och ökar merförsäljningen i butik

Läs mer: Så skapar du en kundupplevelse i världsklass med CEM

Säg din mening

*