4 rekommendationer inför årets julhandel

Allt fler väljer att shoppa online och e-handeln växer som aldrig förr. Hur påverkar det årets julklappsköpande och vad kan du göra för att vara förberedd?

Samtidigt som återförsäljare gör sig redo för årets mest hektiska period, visar statistik från konsultbyråer som Deloitte och Forrester att konsumenterna kommer göra färre besök i fysiska butiker och spendera mer tid på att söka och handla på nätet. En trend som visserligen varit tydlig under nästa hela året, men andelen som shoppar online fortsätter alltså stadigt att stiga.

PYMNTS, som håller koll på konsumentattityder och -beteende, har kommit fram till att i mars var det bara 12 % av konsumenterna som tänkte handla online istället för i fysisk butik. Sedan dess har den siffran stigit till 42 %. Nästan två tredjedelar planerar att spendera det mesta (72%) av sin julklappsbudget online.

Även Deloitte redovisar ett tydligt intresse för online- och kontaktlösa lösningar. Antalet konsumenter som har för avsikt att hämta sina beställningar utan att behöva gå in i ett uthämtningsställe har mer än fördubblats på årsbasis.

Färska siffror från svenska Klarna tycks bekräfta dessa uppgifter. Deras data visar en rekordökning för e-handeln i Sverige under årets Black Week och Black Friday. Under veckan ökade försäljningen med 41 % och med 16 % bara för fredagen jämfört med 2019. Mycket talar för att utvecklingen går åt samma håll i Danmark och Norge. Det är därför ingen vild gissning att e-handeln kommer stå för en rekordstor del av det annalkande julshoppande.

Vad kan då vara bra att tänka på inför årets annorlunda julhandel? Här får du fyra rekommendationer som kan vara till hjälp även på andra sidan 2020.

1. Var redo för mer trafik

När allt fler handlar online är det extra viktigt att din webbplats levererar samma hastighet och kvalitet på användarupplevelsen som under mindre intensiva perioder. Var förberedd på möjliga ökningar i trafiken under hela december.

2. Förbättra din digitala kapacitet

AR- och VR-funktioner kan leda kunderna mot köp mer effektivt än till exempel recensioner eller rekommendationer. Några verktyg att överväga är virtuella klädprovningar, placering av virtuella föremål i verkliga miljöer och 3D-renderingar av produkter som kan vändas och vridas.

3. Erbjud kontaktlös shopping

Vi ska inte glömma att traditionens makt är stor och att många konsumenter fortsatt vill besöka fysiska butiker även under årets julhandel. Men enligt Ipsos Retail Tracking kommer drygt hälften av dem välja butiker som erbjuder kontaktlös shopping. Har du en traditionell butik behöver du alltså ompröva alla möjliga fysiska kontaktytor och förlita dig mer på din digitala och kreativa kapacitet. Tjänster som att betala online och kunna hämta kontaktlöst är inte längre ”nice-to-have” utan snarare ”need-to-have”.

4. Tänk prylar istället för upplevelser

Julklappar som spabesök, vinprovningar och konsertbiljetter blev allt mer populära de senaste 5–10 åren. Det förändrades snabbt. En undersökning av Coresight Research har visat att under 2020 skulle 70 % av de tillfrågade återigen spendera pengar på produkter snarare än upplevelser och tjänster. De varukategorier som inte så oväntat förväntas generera mest intäkter under julhandeln är hemcentrerade prylar som elektronik, träningsutrustning, skönhetsprodukter, skrivbordstillbehör och heminredning.

Att årets julhandel inte blir som tidigare år kan vi slå fast redan nu. Den kanske tydligaste symbolen för den ökade e-handeln och de förväntade rekordvolymerna av paket, är världens största drive-through för hämtning och -returnering som Postnord nyligen öppnade utanför Stockholm. Under perioden 30 november till 23 december kan man hämta sina julklappsköp utan att behöva lämna bilen.

Den här artikeln är delvis baserad på en text av vår samarbetspartner LS Retail.

Läs mer: Så kommer du igång med Dynamics 365 Commerce

Läs mer: Dessa tekniker bör alla detaljhandlare känna till

Säg din mening

*