Att lära maskiner skapa ljuv musik tillsammans

Ditt butiksgolv är som en orkester full av instrument. När dina maskiner är synkade skapar de ljuv musik och affärsframgångar.

Butiksgolvet är en livlig och hektisk plats. En ljudlig orkester av människor och maskiner som för arbetet framåt. Precis som i en vanlig orkester är synkronisering och harmonisering nödvändig. Att veta sin roll i kompositionen, följa andra musiker, reagera på rätt sätt – det är vad som gör att en orkester spelar och musiken flyter på. Varför skulle ett butiksgolv vara annorlunda?

Det borde det inte. Vilket väcker frågan: Hur integrerar du alla olika typer av maskiner på ditt butiksgolv och tydliggör det aktuella tillståndet för din utrustnings effektivitet?

Arbeta tillsammans

Sann harmonisering kräver maskinsammankoppling. Om du inte har maskiner på ditt butiksgolv som kan kommunicera sin status och samarbeta med varandra får du inte information från butiksgolvet, du kan inte släppa kontrollen över butiksgolvet, det kan inte prata med sig självt, det kan inte skapa musik – och du har ingen insikt i vad som faktiskt pågår. Att koppla ihop maskiner är därför den mest pragmatiska och samtidigt den mest lovande utgångspunkten.

Vad betyder egentligen maskinsammankoppling? Många fabriker är redan automatiserade och styrda via ett MES (Manufacturing Execution System), men när man tittar på hur många maskiner som måste anslutas för att få fram aggregerad data över effektiviteten, ser man att verklig sammankoppling är sällsynt. Butiksgolvet huserar maskiner från olika tillverkare och i olika åldersstadier. Det finns ofta ett överskott på mycket moderna maskiner, men även maskiner som är 10, 20, 30 år gamla, behållna för att utföra en viss uppgift … och inte så mycket mer. Nyare maskiner har kapaciteten att dela och hämta data via gränssnitt, men maskinerna pratar i olika protokoll – om de ens kan prata. Uppenbarligen finns det en hel del som sänker tempot för maskinsammankoppling.

Att dirigera med självförtroende

För maskiner som de facto kan skicka data måste vi veta i vilket protokoll datan finns, och hur vi kan komma åt informationen. Och för maskinerna som ännu inte kan skicka data – hur får vi dem att göra det? Hur eftermonterar vi dem med lämpliga sensorer? När vi har svar på dessa frågor och har installerat respektive system kan vi i slutändan harmonisera dataformaten.

Att värdera butiksgolvet baserat på dess mognad och den potentiella vinsten av data, är avgörande. Några viktiga första steg att ta är: uppskatta om kvaliteten på data överträffar ansträngningen som krävs för att få den, hitta sätt att få åtkomst till maskinerna och extrahera deras data, harmonisera dessa data och översätta dem till ett standardprotokoll som OPC UA (Unified Architecture) eller MQTT. Dessa första bedömningar utgör grunden för en solid och produktiv maskinsammankoppling.

I början är målet inte att få ut så mycket data som möjligt från butiksgolvet – det är att få maskinerna att skicka rätt typ av data som behövs för specifika affärsresultat. Det kan inkludera att få status på driftstopp för att förbättra effektiviteten. Eller att få konstanta parametrar på plats som övervakar maskiner, komponenter och deras prestanda så att en robust och prediktiv underhållsmodell kan inrättas.

Nu infinner sig en annan fråga: Varför göra detta? Varför utsätta sig för alla problem med att ansluta hela butiksgolvet? Svaren är mycket enkla: Det är basen för digitalisering. Så snart du har grunderna på butiksgolvet sammankopplade, digitaliserade och igång, spelar du inte längre hela havet stormar. Du dirigerar orkestern med självförtroende – och affärsframgång. 

Läs också: Vill du skapa vacker musik i din produktionsverksamhet?

Download guide: Se alla dina möjligheter med Industri 4.0

Säg din mening

*