3 anledningar att överväga LS Central for Retail

För att vara konkurrenskraftig i dagens tuffa detaljhandel krävs ett enhetligt affärssystem. Med end-to-end-lösningen LS Central for Retail får du just det.

En av de svårare utmaningarna för detaljhandlare, i synnerhet de med flera butiker och försäljningskanaler, är avsaknaden av en centraliserad databas. Har man flera IT-system för att hantera sin verksamhets skilda delar uppstår det förr eller senare problem. Olika mjukvarulösningar kommer sannolikt inte kunna kommunicera med varandra, data som genereras blir inkonsekventa och obrukbara, samtidigt som kundernas lojalitet lyser med sin frånvaro. Ett scenario som i sin tur leder till förlorad tid och onödiga kostnader.

Här tittar vi närmare på tre skäl till att LS Central for Retail (tidigare LS Nav) kan vara vad ditt företag behöver nu när digital transformation blivit viktigare än någonsin.

1. Full koll med unified commerce

På en marknad som präglas av hård konkurrens samlar många återförsäljare in användbara data för att utveckla sin verksamhet. Det kan gälla allt från kundbeteende och marknadskampanjer till försäljningshistorik och lagerstatus. Men alltför ofta används system som lagrar informationen på separata platser. När så dessa vitala data inte är enhetliga, ger informationen en otydlig bild av verksamheten. I sämsta fall blir den direkt missvisande. Johnny Milbak, som är Market Manager för Retail på DXC Eclipse Denmark, förklarar varför det här är så viktigt.

”Tack vare unified commerce i LS Central for Retail får du i realtid full kontroll över samtliga dina affärsprocesser. Genom att centralisera kritiska affärsdata i en enda lösning har alla led, tvärs över hela företaget, alltid kunskap i pålitlig och uppdaterad information. Från marknadsföring, e-handel, POS och CRM till orderuppfyllelse, lagerhantering, CRM, redovisning och rapportering. Lyckas man använda denna information på ett intelligent sätt, skapar man en bra grund för att optimera sin värdekedja och sina affärsprocesser i en alltmer krävande och konkurrensutsatt verklighet.”

2. Skräddarsydda shoppingupplevelser

Att kunna erbjuda shoppingupplevelser som kunderna önskar sig är lättare sagt än gjort. Dagens snabba utveckling mot en mer digital verklighet med allt mer fokus på näthandel samt förändrade köp- och leveransalternativ som vitala delar i shoppingupplevelsen, ställer nya krav på detaljhandlare. Och inte blir det mindre svårt av att köpupplevelserna bör hålla samma höga nivå i samtliga försäljningskanaler. Men för den som lyckas väntar större kundlojalitet, mer försäljning och akterseglade konkurrenter.

Du har förmodligen redan stora mängder värdefulla data om dina kunder. Data som du tack vare den enhetliga databasen i LS Central for Retail enkelt kan analysera för att upptäcka kundtrender och ta fram nya affärsstrategier. Johnny utvecklar:

”Förutom att sammanföra alla generiska affärsprocessorer i en lösning har LS Central for Retail fördelen av en mängd branschtillägg med unika funktioner som kan hjälpa dig att få bredare och mer specifik inblick i dina kunders beteende i alla kanaler.”

Men han betonar också det avgörande i att lösningen i ett första skede blott erbjuder alla dessa möjligheter. Det är upp till varje enskilt företag att prioritera resurserna och möjligheterna på ett sätt som passar verksamheten, för att investeringen ska ge full avkastning.

”Jag har under årens lopp tyvärr sett många företag som inte haft tillräckligt fokus på denna del av investeringen. Avkastningen tar då längre tid och man börjar tvivla på om den digitala transformationen är värd kostnaden. Därför är mitt råd att alliera sig med en IT-partner som inte bara är världsmästare inom detaljhandeln, utan som också vet hur man använder och bearbetar de data som systemen genererar.”

3. Microsofts styrkor i ryggen

End-to-end-lösningen LS Central for Retail är byggd på Microsoft Dynamics 365 Business Central (f.d. Dynamics NAV). Det betyder att den utökar funktionalitet i Dynamics 365 BC och är specifikt framtagen för dig som detaljhandlare. LS Central och Dynamics 365 Business Central fungerar tillsammans som en programvara och i en konform miljö med samstämmig användarupplevelse. Informationen samlas i en databas och går sömlöst fram och tillbaka mellan LS Central och BC.

Tack vare den sömlösa integreringen drar du nytta av alla avgörande fördelar med Dynamics 365 inbyggda ERP-lösning. LS Central är dessutom i hög grad skal- och anpassningsbar och redo för att sömlöst integrera ytterligare tillägg i sitt centraliserade system. Genom Dynamics 365:s intelligenta moln kan du enkelt lägga till en stor mängd affärs- och produktivitetslösningar från Microsoft, som exempelvis Office 365 och PowerApps. Tanken är att du ska få ut så mycket som möjligt av dina data. LS Central for Retail drivs med Azure och kan köras antingen on-prem, i molnet eller i hybridform.

Johnny är tydlig med vad han tycker om samarbetet mellan LS Central och BC:

”Det finns förvisso många betydelsefulla fristående lösningar, men enligt min mening är Dynamics 365 tveklöst den bästa integrerade helhetsplattformen för digital transformation.”

Missa inte tåget

 Saknar ditt detaljhandelsföretag en programvarulösning som binder samman hela verksamheten på en enda användarplattform, både över back-och front-end, samt online och i fysiska butiker? Vill du ha ett enhetligt system – byggt på det bästa från Microsoft – som ger dig full koll på alla affärsprocesser och låter dig leverera bättre kundupplevelser? Då kan LS Central for Retail vara precis vad du behöver. På köpet får du en större förmåga att hålla din verksamhet konkurrenskraftig med hjälp av innovativ teknik. Eller som retailexperten Johnny uttrycker saken:

”Gång på gång har jag upplevt att de detaljhandelsföretag som kan se värdet – och samtidigt kontinuerligt investerar sina resurser – i digital utveckling, också är aktörerna som långsiktigt klarar sig bäst.”

Läs mer: 8 fördelar med Unified Commerce

Läs mer: Så kommer du igång med LS Central for Retail

Säg din mening

*