4 saker detaljhandeln kan ta med sig från 2020

2020 var i stora stycken ett annorlunda och utmanande år. Något som inte minst påverkade den redan ombytliga detaljhandeln. Men inte allt har varit nattsvart.

Stora delar av 2020 satte mindre och mellanstora verksamheter inom detaljhandeln på enorma prov. Särskilt hårt drabbade var de fysiska butikerna. Men svåra tider kan också föra med sig att man tvingas hitta oprövade lösningar och rentutav trivs under nya förutsättningar. Framförallt företag som redan hade hoppat på digitaliseringstrenden var bättre positionerade för att anpassa sig till den nya verkligheten, öka försäljningen online och ha större motståndskraft. Utvecklingen har påverkat allt från hur företag kommunicerar med kunderna till hur produkter marknadsförs och säljs.

Här tittar vi på 4 digitaliseringstrender som förstärktes under 2020 och som detaljhandeln framgent kan dra nytta av.

1 Snabbare digitalisering och innovationstakt

 En tydlig digitaliseringstrend var igångsatt långt innan det historiskt märkvärdiga förra året. Men förändringsprocessen med allt mer migration till digital shopping, på bekostnad av den fysiska, accelererade under 2020. Fokuset på att undvika fysisk kontakt har, parallellt med att det varit belastande, möjliggjort för återförsäljare att påskynda sina digitala transformationer. Digital transformation som tidigare tog år att implementera har i många fall komprimerats till veckor eller rentav dagar, för att företag ska kunna hänga med i utvecklingen och anpassa sig till det nya normala.

2 Omnikanal är en nödvändighet

Under 2020 förvandlades vi nästan alla till moderna konsumenter som använder flera olika kanaler i våra beslutsprocesser. Impulsköp i fysiska butiker blev sällsynta inte bara för digitala infödingar och millennials, utan för alla. Som en konsekvens av det insåg alltfler företag värdet av att ha en affärsstrategi som inkluderar omnikanal. Både som sömlös kommunikations- och försäljningskanal. För gammal som ung är resan till köp idag en slingrande väg med beröringspunkter i flera olika kanaler i den digitala, mobila och fysiska världen. Utmaningen är att göra kundens färd så enkel och bekväm som möjligt. Ju snabbare du kan erbjuda en enhetlig kommunikations- och köpupplevelse i alla kanaler desto bättre.

3 Större motståndskraft tack vare appar

2020 var ett år då detaljhandeln snabbt tvingades anpassa sig till oförutsägbara villkor. I många fall innebar detta en flytt till molnet, vilket i sin tur främjade användandet av nya verktyg och funktioner. Appar som exempelvis sörjer för en effektiv, optimerad och kostnadsbesparande lagerhantering. Eller som förenklar så mycket som möjligt för kunder i samband med betalningar online. Appar kan också minska den administrativa bördan och ge verksamheter mer tid att fokusera på aktiviteter med högre affärsvärde. Allt fler inser att automatisering och datainsikt lägger grunden för konkurrenskraft och tillväxt. Och genom att utnyttja appar för att effektivisera sin verksamhet kan detaljhandlare vara bättre förberedda och mer motståndskraftiga, oavsett vad som väntar runt hörnet.

4 Alltmer personliga retailmiljöer online

På bara ett par månader under 2020 blev videosamtal det normala i arbetslivet. I allt större utsträckning började även detaljhandeln inse värdet av videochatten som ett verktyg för kundrådgivning och försäljning. Istället för fysiska möten i affärer flyttar interaktionen till skärmen där butiksrepresentanter eller influensers står redo. Ett exempel är det allt mer utbredda konceptet Live Video Shopping. Den som tittar får en varudemo och kan ställa frågor till experten som vet allt om produkten. Gäller det varor som kläder eller smink kan ”säljaren” dessutom ha rollen som stylist. Förutom att det blir mer personliga och underhållande köpupplevelser ger dessa digitala retailmiljöer stor bekvämlighet för kunderna.

2020 var på många sätt ett tufft år. Men det har också möjliggjort för företag att identifiera vilka hinder för digital transformation de har. Vilket sin tur har lett till insikten att dessa hinder behöver elimineras så fort som möjligt. Alternativet är förmodligen att bli omsprungen av konkurrenterna och övergiven av kunderna.

Läs mer: Branschlösningar anpassade till framtidens kunder

Läs mer: Så undviker du misstagen med omnikanal

Säg din mening

*