5 trender inom livsmedels- och dryckesindustrin 2021

2020 var ett år utöver det vanliga. Året bjöd på en rad inflytelserika trender som med stor sannolikhet blir ännu mer framträdande 2021.

Konsumenternas sätt att agera och tänka förändrades markant under 2020. Det skiftet har du som tillverkare av livsmedel och drycker säkert också märkt av. Efterfrågan har skjutit i höjden för vissa varor, medan den har minskat för andra. En annan faktor är att ju mer utmanande året är, desto mer fokuserar användarna på kvalitet, hälsa och hållbarhet. Det är positiva tecken för både kunderna, industrin och jordklotet.

Vad kommer vi att få se i år? Man ska naturligtvis vara försiktig med att komma med förutsägelser. Det lärde vi oss förra året. Trots detta dristar vi oss att ta upp 5 trender som du bör känna till för att bli ännu mer framgångsrik 2021.

1. ”Premiumization”

 Vi såg början av den här trenden redan under förra året, och det verkar som att vi kommer att få se ännu mer av den under 2021.

”Premiumization” betyder i korta drag att konsumenterna lägger extra pengar på att skämma bort sig genom att köpa de bästa och mest exklusiva produkterna. Det kan t.ex. handla om färsk fisk, hängmörat kött, choklad och bakverk av hög kvalitet.

Undersökningar visar att det främst är så kallade ”Millennials” och ”Gen Z” som köper de lyxigare produkterna. De förklarar att de vill belöna sig själva med extra fin mat och dryck. Därför kan det vara en bra idé att hålla ett särskilt öga på just den här målgruppen och trenden i år.

2. Efterfrågan på växtbaserade livsmedel växer explosionsartat

 En av de snabbast växande trenderna inom branschen är konsumenternas efterfrågan på växtbaserade livsmedel. Det beror i hög grad på att fler och fler världen över har en vegetarisk eller vegansk livsstil. Några av de vanligaste orsakerna till detta är att de gärna vill leva hälsosammare, mer hållbart och minska intaget av animaliska produkter.

Den här trenden fick efterfrågan på naturliga och organiska produkter att skjuta i höjden förra året. Kurvan förväntas fortsätta stiga under 2021. Detta kommer utan tvekan att få fler tillverkare att undersöka de goda möjligheterna på en växande marknad.

3. Konsumenternas klimatavtryck blir mindre och mindre

 Växtbaserad mat är en bra övergång till nästa trend, eftersom de hör samman som ler och långhalm. Konsumenterna fortsätter nämligen de senaste årens trend med att leva mer hållbart. Det är något vi kommer att få se även i år. Växtbaserade livsmedel går hand i hand med hållbarhet, eftersom produktionen av de växtbaserade livsmedlen enligt många forskare är mycket mer resurseffektiv och miljövänlig.

Orsaken är att rovdriften på planetens naturresurser och koldioxidutsläppen minskar när vi producerar och konsumerar växtbaserade produkter jämfört med animaliska produkter. Detta har fått fler konsumenter att kräva hållbara livsmedel och drycker. Och det här segmentet ser inte ut att minska. Tvärtom.

4. Försäljningen av färska och frysta grönsaker och frukter ökar

 Den gröna vågen fortsätter också i trend nummer 4. Försäljningen och konsumtionen av färska och frysta grönsaker och frukter tog enligt flera undersökningar ett stort kliv uppåt under 2020.

Detta hänger samman med ett ökat fokus på att stärka hälsan genom vitaminer och näringsämnen. Ett av de bästa sätten att uppnå detta är genom att få i sig en rejäl mängd från frukter och grönsaker. Det fick försäljningen att öka för båda kategorierna förra året, och den trenden kommer att fortsätta 2021.

5. Data och spårbarhet

Vi kan inte ha en trendartikel utan att ta upp något slags teknik. Men den aktuella tekniken är ändå kopplad till en hälsosam livsstil.

Förr i tiden föredrog konsumenterna enkel och billig näring. Till exempel en hamburgare med pommes. Men nu ser vi i allt högre grad att konsumenterna föredrar en hälsosam, proaktiv och holistisk livsstil, där ”clean labels” prioriteras. Konsumenterna vill vara säkra på att ingredienserna i produkten är goda, hälsosamma och rena.

Här spelar spårbarhet och data en viktig roll. För tillverkaren säkerställer det att de kan lita på att de råvaror som köps från leverantören verkligen lever upp till myndigheternas och kundernas krav. Det innebär också att konsumenten kan få inblick i allt från aromer, smaker och texturer till näringsmässiga fördelar och andra aspekter av livsmedlens kvalitet. Användningen av data utnyttjas ännu inte fullt ut i det här avseendet, men 2021 kan mycket väl bli året då Big data på allvar blir en stor hjälp för tillverkare inom livsmedels- och dryckesindustrin.

Det var årets 5 trender. Under hela 2021 kan du som vanligt hitta massor av nyttig inspiration om tillverkningsindustrin och dess digitalisering här i våra bloggar.

Läs mer: Vill du utnyttja möjligheterna med trenderna? Vi kan hjälpa dig att stärka din konkurrensförmåga

Läs mer: Vi du öka hållbarheten? Så här gör du

Säg din mening

*