3 förutsägelser för tillverkningsindustrin under 2021

Förra året fick tillverkningsindustrin ge sig ut på okänd mark. Var ska vi ta vägen 2021? Här får du svar på det så att du tryggt kan navigera genom det nya året.

2020 bjöd på många oväntade händelser som medförde stora förändringar för företagen i tillverkningsindustrin. Lyckligtvis såg vi också att förändringarna kan förbättra tillverkningsföretagens processer och göra dem bättre rustade för förändringar.

I år kommer tillverkningsindustrin troligtvis att tvingas ut på okänd mark igen. Här får du 3 förutsägelser för tillverkningsindustrin under 2021 som hjälper dig att navigera genom det nya året på bättre sätt.

1. Tillverkningsföretagen rustar med digitala investeringar

Under 2020 lärde sig företagsledarna att när produktionen hotas, heter räddningen teknik. En undersökning visar att tillverkningsföretagen därför kommer att omfamna den digitala transformationen som aldrig förr. 76 % av cheferna i tillverkningsföretagen svarar att de förväntar sig rejäla investeringar i digitalisering under året. Frågan är då vilka digitala investeringar som kommer att dominera 2021?

Cheferna svarar att de kommer att utnyttja befintlig teknik till att uppgradera ERP-systemen för att fylla luckor i funktionerna, eller eftermontera äldre utrustning med nya givare för att öka flexibiliteten.

En revolutionerande teknik vi kommer att få se mer av i år är 3D-utskrifter. Vi kan bland annat förvänta oss en ökning av 3D-utskrifter av verktygskomponenter i metall. Möjligheterna med 3D-utskrifter har fått flera företag att överväga att investera i den här tekniken, eftersom den låter dig förverkliga flera fördelar samtidigt:

 • Tillverkning hos tredje part är inte längre nödvändigt
 • Designen av produkten sker iterativt och effektivt
 • Prototyperna och slutprodukterna är identiska.

Vi kommer också att få se att många fokuserar på att genomföra varaktiga och effektiva förbättringar av sina processer. Det kan t.ex. handla om avancerad teknik som maskininlärning, robotar, 5G, edge computing och molnet. Dessa tekniker har också den extra fördelen att de gör försörjningskedjan mer motståndskraftig mot yttre störningar i produktionen.

2. Potentialen i fjärrtekniker och virtuella tekniker förverkligas

Många av utmaningarna under 2020 löstes med innovativa fjärrtekniker. Förutom att erbjuda säkra arbetsmiljöer ger fjärrtekniken också överlägsen effektivitet. 2021 kan mycket väl bli året då vi använder den fulla potentialen hos externa virtuella verktyg:

 • Hjälp vid underhåll: Dina supportmedarbetare kan bli ännu mer effektiva genom att använda enheter kompatibla med förstärkt och blandad verklighet. Enheterna kan utnyttjas till att upprätta externa förbindelser på säkert sätt, genomföra felsökning och till och stötta reparationer över långa avstånd. Företag som driver och/eller sköter service för mer än en anläggning kan centralisera underhållspersonalen. Med AR kan vissa processtekniska funktioner och datastyrningsfunktioner till och med utföras externt.
 • Smidig utbildning av supportmedarbetare: Ditt supportteam kan nu få utbildning snabbare och enklare i att lösa utmaningar med företagets utrustning. I stället för att medarbetarna ska samsas om utbildningsutrustningen, ger AR dem möjlighet att ha en 3D-replika framför sig för att utforska, träna och lära sig nya färdigheter.
 • Oändliga möjligheter med digitala tvillingar: Digitala tvillingar innebär nya sätt för företag att utbilda medarbetare, sköta underhåll av utrustningen och förbättra sina anläggningar. En annan undersökning visar att digitala tvillingar är den viktigaste investeringen för tillverkningsföretagen under 2021. Digitala tvillingar är ett fantastiskt verktyg för att lösa utmaningar under produktens livscykel. Tekniken ger inte bara stora underhållsbesparingar, utan förenklar också innovationen genom simulering av produkter. Detta kräver stora investeringar i tid och pengar eftersom du måste skanna och digitalisera varje objekt eller miljö som ska simuleras, men för många företag kommer ROI för digitala tvillingar ändå att vara mycket tilltalande.

3. Fler övergår till lokal produktion

Förra årets utmaningar har övertygat ännu fler tillverkare om värdet av att tillverka lokalt. Det finns många fördelar med detta:

 • Snabbare tillverkning och mindre distribution säkerställer att produkterna kommer ut snabbare på marknaden, eftersom de finns närmare kunderna
 • Rörelsekapitalet blir mindre
 • Produktionen blir mer motståndskraftig
 • Du sparar pengar på logistiken och bidrar samtidigt till att minska den samlade CO2-mängden i atmosfären, eftersom produkterna inte behöver transporteras långa avstånd
 • Lokal produktion ger dig även bättre kontroll över hela processen
 • Du minskar svinnet och säkerställer ökad transparens.

Sammantaget blir företaget mer relevant, konkurrenskraftigt och hållbart när du tillverkar och handlar lokalt.

Är du förberedd för 2021?

Det var våra 3 förutsägelser för det nya året. Det kommer utan tvekan att inträffa oväntade saker, men oavsett vad som händer är vi redo att hjälpa ditt företag på vägen.

Läs mer: Se tillverkningsindustrins framtid redan idag 

Läs mer: 5 trender inom livsmedels- och dryckesindustrin 2021

Säg din mening

*