Kan du anpassa dig till 4 viktiga förändringar inom retail?

Utvecklingen i detaljhandeln står aldrig still och förlitar du dig på föråldrad teknik istället för omställning blir det svårt att hänga med i framtiden.

För att driva en framgångsrik verksamhet är förmågan att snabbt kunna anpassa sig till förändringar avgörande. Det gäller i allra högsta grad inom detaljhandeln där ovissheten kanske aldrig varit större än den är idag. Några trender har dock tydligt utkristalliserat sig och här går vi igenom fyra av dem och vad du kan göra för att vara redo för framtiden.

1. Kunderna är lika kunniga som butikspersonalen

 Tack vare den digitala utvecklingen har det blivit mycket enkelt för konsumenter att bilda sig en uppfattning om produkter innan köp. Krasst uttryckt har det skett en maktförskjutning gällande tillgängligheten av produktinformation. Och det är inte bara vid dyra inköp som kunderna gör sin research. Även produkter med lågt engagemang görs till föremål för faktainsamling.

Se därför till att löpande utbilda dina personal och informera dem om nya produkter. Samtidigt kan de inte förväntas ha full koll på hela sortimentet. Men användandet av smart teknik gör att ni kommer långt. Genom att exempelvis vara anslutna till ett mobilt POS-system kan personalen alltid leverera initierad och hjälpsam kundservice. Den moderna konsumenten är mycket kunnig och det bör dina medarbetare också vara.

2. Närvaro online är en nödvändighet

 2021 är det kanske svårt att tro att mer än 80 % av den totala detaljhandelsförsäljningen inte sker online. I den takt som online ökar är frågan dock inte om, utan när försäljningskanalen blir jämnstor med konsumtionen i fysiska butiker. Samtidigt är flesta framtidssiarna överens om att det inte på långa vägar är kört för offline-shoppingen. Men den måste anpassa sig och utvecklas digitalt i symbios med e-handeln.

Krymper marginalerna i framtiden kan det vara bra att snarast göra sin verksamhet kompatibel med smidiga omnikanal-interaktioner. Har du inte redan en plattform för e-handel är den investeringen nödvändig. Och det räcker inte med att kunderna hittar dig och dina produkter i sökmotorer eller i sociala medier. Din online-butik måste vara säker att handla på, användarvänlig och tillhandahålla olika betalnings- och leveransalternativ. Goda shoppingupplevelser på din e-handelssajt kan paradoxalt nog även locka kunderna till dina fysiska butiker.

3. Omdömen kan vara skillnaden mellan fiasko och succé

 Den gamla devisen om att varje missnöjd kund i genomsnitt berättar för sju vänner om sin malör gäller inte längre. Tack vare internet, eller på grund av, kan en förargad kund idag skildra samma upplevelse för tusentals personer. När potentiella kunder gör research på nätet är syftet alltså inte enbart produktinformation och prisjämförelser. Med enstaka klick får de fram andra kunders erfarenheter och omdömen.

Dessa omdömen är lika oundvikliga som viktiga att besvara. Och det gäller framförallt de dåliga. Rätt hanterat kan svaren förvandla missnöjda kunder till mer än nöjda kunder, de kan bli dina största fans. Du kanske inte lyckas lösa alla missnöjesyttringar, och det är inte heller alltid det viktigaste. Känslan av att bli lyssnad på och respekterad ska inte underskattas. Men framförallt; sträva efter att få högsta möjliga omdömen, inte bara att uppfylla kundernas förväntningar.

4. Du har inte mer än åtta sekunder

Vare sig det är önskvärt eller inte överhopas vi varje dag av reklamkampanjer och annonser. Alltför många verksamheters kommunikation försvinner i mängden och är i sämsta fall bortkastade pengar. Det har gjorts undersökningar som visar att företag har maximalt åtta sekunder på sig för att få fram sina budskap. Vad kan du göra för att just dina produkter ska sticka ut i en miljö där konkurrensen om kundernas korta uppmärksamhet är stenhård?

Icke skräddarsydda budskap och samma erbjudanden till alla fungerar inte längre. Varje kund behöver få träffsäker information för just sin smak och sina behov. Har du redan värdefulla kunddata kan de användas för att skicka annonser och kampanjer som är relevanta för den enskilda konsumenten. För att kunna få en bredare och samtidigt mer specifik inblick i dina kunders beteende i alla kanaler, måste du optimera alla beröringspunkter genom unified commerce. Det vill säga en enda affärsplattform som hanterar hela din verksamhet.

Utvecklingen i detaljhandeln står aldrig still samtidigt som konsumenterna genererar mer data än någonsin. Förlitar du dig på föråldrad teknik istället för omställning blir det svårt att hänga med i framtiden.

Den här artikeln är baserad på en text av vår samarbetspartner LS Retail.

Läs mer: 3 anledningar att överväga LS Central for Retail

Läs mer: Så kommer du igång med LS Central for Retail

Säg din mening

*