Därför bör du använda Microsoft HoloLens

En av de mest mogna teknikerna i Industri 4.0 är HoloLens. Mixed Reality-glasögonen minskar avbrotten, ökar medarbetarnas produktivitet och underlättar vidareutbildning av arbetsstyrkan. Se hur de används här.

Industri 4.0 har varit på allas läppar i många år nu, men många tillverkningsföretag är fortfarande osäkra på hur och var de kan implementera teknikerna i det dagliga arbetet. Det är synd, eftersom en del av teknikerna är mogna och redo att tas i bruk.

En mogen Industri 4.0-teknik är Microsoft HoloLens, som gör det möjligt för företaget att arbeta smartare, säkrare och mer skalbart. Här kan du läsa mer om vad HoloLens är, hur du kan använda den och vilka som använder den just nu.

Vad är HoloLens?

HoloLens är ett par Mixed Reality-glasögon som har en dator inbyggd i bågen och är halvgenomskinliga. Mixed Reality innebär att föremål i den fysiska världen blandas samman med föremål från den digitala världen i en blandning av förstärkt verklighet och virtuell verklighet. Därmed kan användaren röra vid, greppa och flytta hologram på samma naturliga sätt som om de vore riktiga föremål. Detta beror på de fyra inbyggda kamerorna i glasögonen, som använder bilder av miljön runt omkring dig för att definiera objekt och tjänster. Därmed kan HoloLens:

  • Förstå dina rörelser genom att analysera data från kamerorna
  • Ta reda på var utrymmen och ytor finns i verkligheten så att allt passar samman
  • Se användarens händer genom kamerorna för att behandla rörelser och interaktioner
  • Känna igen röstkommandon genom inbyggda mikrofoner och röstigenkänning.

Du kan till exempel stå vid en maskin och se instruktionsvideor i glasögonen, samtidigt som du utför instruktionerna på maskinen. Det ger en helt ny nivå av fördjupning än vad vi är vana att se med förstärkt verklighet.

Hur använder du HoloLens?

Tillverkningsföretag får massor av spännande möjligheter med HoloLens. Bara det faktum att medarbetarna får händerna fria ger dem frihet och flexibilitet att utföra arbetsuppgifter runt om i fabriken.

Om produktionslinjen står stilla eller om produkten inte fungerar som det är tänkt, kan du utrusta ditt Field Service-team med HoloLens för att minska avbrotten och se till att problemet kan lösas redan första gången. Du kan också ge medarbetarna kritisk dokumentation och data för service och underhåll direkt i HoloLens. Om olyckan skulle vara framme och teamet inte kan lösa problemet, kan du ge dina fälttekniker kontakt med experter överallt i världen för fjärrhjälp i realtid.

HoloLens ökar också medarbetarnas produktivitet. Samtidigt som automatiseringen ökar maskinernas effektivitet, är dagens tillverkningsprocesser fortfarande i hög grad beroende av mänskliga medarbetare. Du kan öka medarbetarnas produktivitet genom visuell vägledning med Mixed Reality. Det kan t.ex. handla om checklistor och stegvisa instruktioner. Du minskar också risken för fel och förbättrar produktkvaliteten med HoloLens, eftersom du kan ge dina medarbetare kunskaper i realtid för att skapa en komplett bild av den aktuella uppgiften. Därmed kan alla medarbetare prestera på samma höga nivå.

Onboarding av nya medarbetare blir också smidigare med HoloLens. Det är nämligen möjligt att få in kollegorna snabbare i arbetsuppgifterna genom simulerad träning. Dessutom kan du se till att värdefull kunskap inte försvinner när företagets veteraner lämnar arbetsmarknaden och går i pension. Använd i stället deras kunskaper i simulerade träningsprogram som vidareutbildar hela arbetsstyrkan.

HoloLens gör det också möjligt att tala interaktivt med andra inom ett samarbetsområde. Du kan koppla samman HoloLens-enheten med andra viktiga Microsoft-verktyg, exempelvis Teams. Detta gör det enklare att få tillgång till verktyg och dela information när du arbetar på projekt med kolleger. Det är till och med möjligt att arbeta med 3D-design och liknande uppgifter tillsammans med andra.

Vem använder HoloLens i dag?

ScaleAQ är ett av de företag som använder HoloLens i dag. Det norska företaget inför, optimerar och uppgraderar utrustning och anläggningar till fiskeribranschen. ScaleAQ använder digital teknik för att leverera lösningar på ett pålitligt, hållbart och innovativt sätt.

En av teknikerna är just HoloLens, som företaget håller på att testa i syfte att använda den för installation, support och service av kundernas utrustning.

Här kan du se en demonstration av ScaleAQ:s HoloLens i aktion:

Vill du också komma igång med HoloLens?

 HoloLens är alltså ett bra alternativ om du söker en modern Industri 4.0-teknik som kan minska avbrotten, öka produktiviteten och vidareutbilda arbetsstyrkan. Är du intresserad av att höra mer om möjligheterna för HoloLens i ditt företag, kan du kontakta oss här.

Ladda ned guide: Så här påverkar Industri 4.0 ditt företag

Läs mer: Ge dina fältmedarbetare bättre arbetsvillkor

Säg din mening

*