Är framtiden kassalösa och obemannade butiker?

Samtidigt som e-handeln växer satsar alltfler detaljhandlare på obemannade butiker. Kommer det här nygamla shoppingformatet att förändra hur vi handlar?

Tack vare den tekniska utvecklingen och accelererande digitaliseringen växer e-handeln år för år. I historieböckerna blir 2020 kanske året då online shopping inte längre sågs som ett komplement till konsumtion i fysiska butiker, utan som det nya normala. Eller inte. Lite i skymundan av e-handeln händer det nämligen spännande saker i gränslandet mellan digitalisering och fysisk shopping.

Konceptet med obemannade butiker är egentligen långt ifrån nytt. I alla fall i liten skala. Varuautomater i vilka man kan köpa choklad, läsk eller cigaretter har funnits länge. Nästa steg i den utvecklingen var självutcheckning som i större eller mindre utsträckning involverar personal för att assistera (och hålla ett öga på) kunderna eller överlämna beställningar. Här har dagligvaruhandeln och snabbmatskedjorna varit pionjärer med obemannade kassor och skärmar att beställa och betala på.

Obemannat i USA och Kina

Sedan 2016 har det blivit allt vanligare med butiker som är delvis eller helt obemannade. I skrivande stund har Amazon 27 kassalösa butiker i USA och tidigare den här månaden slog de upp dörrarna till sin första ”obemannade” butik på europeisk mark i London. I Storbritannien har även kedjor som Marks & Spencer och Sainsburys kommit långt i sina satsningar på butiker utan traditionella kassor där betalningen görs via en digital plånbok i mobilen.

Precis som med Live Video Shopping och andra digitala trender inom detaljhandeln, är det i Kina som automatisering och obemannad shopping utvecklats i ett rasande tempo. Detaljhandelsgiganter som AliBaba, JD och Taobao har alla öppnat personallösa butiker och i slutet av 2017 fanns det ca 200 på den enorma kinesiska marknaden. Mycket tyder dock på att kineserna i vissa fall haft lite väl bråttom. Många butiker tvingades stänga ner redan under 2018 och samma år drog JD tillbaka sina planer på 5000 små obemannade kiosker i stora städer över hela landet. För stort fokus på det tekniska på bekostnad av kundupplevelsen är en trolig orsak till misslyckandena. Samtidigt är utvecklingen inte begränsad till vardagsprodukter med låga priser. I Kina kan man till och med provköra bilar utan att personal är inblandad.

Obemannat i Skandinavien

Om vi vänder blicken mot vårt närområde blir det uppenbart att trenden vinner mark även här. I Danmark har både modebranschen och flera blomsterhandlare börjat satsa på obemannade butiker. Norska skomärket Kastel öppnade under 2019 en personallös butik i Oslo och dagligvarukedjan 24-Syv A/S planerar att dra igång 60 obemannade butiker under de kommande fem åren. I Skandinavien har Sverige kommit längst. På främst landsbygden öppnar företaget Lifvs alltfler små obemannade butiksmoduler med livsmedel. Även Auto-mat, ICA, Coop och Pressbyrån har gett sig in i matchen.

För kunderna är fördelarna med obemannade butiker dygnet-runt-öppet, inget köande, sparad tid och i en del fall även sparade pengar. Att butikerna får lägre personalkostnader – endast bemanning till att fylla på varuhyllorna krävs – kan innebära lägre priser. Företagen som med hjälp av avancerad teknik satsar på obemannade butiker gör det på samma gång för att samla in stora mängder värdefulla data om kundernas preferenser, effektivisera sina verksamheter och öka vinsten. Data som genom att matas in i artificiell intelligens exempelvis kan användas för att optimera lagerhållning och logistik.

Analog och digital innovation

Vad som kommer stå i historieböckerna om hur 2020 förändrade detaljhandeln är för tidigt att svara på. Men vi kan redan slå fast att online shopping inte längre är det trendigaste sättet att sälja och köpa saker på. Det satsas alltmer på kassa- och personallös konsumtion och utvecklingen visar att det faktiska eller upplevda hotet mot fysisk shopping, nämligen digitaliseringen, i själva verket är en möjlighet. Samtidigt kommer shopping i fysiska butiker fortsatt vara relevant, framförallt i segmentet livsmedels- och närbutiker. Genom att vara både analogt och digitalt innovativa samt våga sig på nya shoppingformat som uppfyller kraven från dagens moderna konsumenter, kommer detaljhandlare fortsatt ha ett betydande fysiskt existensberättigande. Med såväl bemannade som obemannade butiker.

Läs mer: Branschlösningar anpassade till framtidens kunder

Läs mer: Så överlever fysiska butiker i en digital värld

Säg din mening

*